top of page
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
Speakers
Kolić.jpg

OPG Kolić

Jarmina

OPG Kolić prostire se na 65 hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je 38,44 hektara intenzivnih nasada jabuka svih sorti jabuka koje se mogu pronaći na domaćem tržištu. 

Nositelj Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva je Miroslav Kolić, koji je od srednjoškolskih dana u djelatnosti poljoprivrede. Intezivno se počinje baviti poljoprivredom od 2006. godine kada postaje nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nastavljajući obiteljsku tradiciju u djelatnosti voćarstva. OPG Kolić pojedinčano je najveći član Organizacije, a kompletna proizvodnja certificirana je GlobalG.A.P. normom. 

OG Branković

Kruševica

Nositelj gospodarstva je Branko Branković koji je nastavio proizvodnju koju je započeo njegov otac Andrija prije 43 godine.

Proizvodna površina je 18,5 hektara jabuka i 7 hektara višanja.

 

Godišnje Brankovići proizvedu nešto više od 60 tona višanja te oko 1000 tona jabuka.

 

GlobalG.A.P.: da

FB.jpg

PRIMORAC - zajednički obrt za P.T.U.

Vođinci

PRIMORAC zajednički obrt za poljoprivredu trgovinu i usluge koji se nalazi u Vođincima osnovan je 1998 godine i započeo proizvodnju jabuke i breskve na tada svega 2 ha. Nositelj gospodarstva je Vinko Primorac.  Kako su godine odmicale tako se i ovaj obrt razvijao i danas ima zasađeno 30,2 ha isključivo jabuke. Na ovom imanju intenzivno se proizvode sorte: Gala,Jonagold, Zlatni delišes, Crveni delišes, Breaburn, Fuji i Cripps Pink.
Jabuka je sađena u gustom sklopu 3,40 x 0,8 m, što osigurava da na jednom hektru bude 3500 sadnica jabuke što je osnovni preduvjet za visoke i stabilne prinose. Ono što još pridonosi visokom i stabilnom prinosu na ovom gospodarstvu je i kvalitetni sadni materijal koji nabavljaju iz Italije, zaštita od nepovoljnih klimatskih uvjeta, navodnjavanje, kvalitetna prihrana i pravovremena zaštita od bolesti i štetnika. Za zaštitu od nepovoljnih klimatskih uvjeta imaju protugradne mreže na više od 50% nasada, a kroz Europske fondove u sljedeće 3 godine planiraju povući sredstva i staviti kompletnu proizvodnju pod protugradne mreže kako bi osigurali svoje prinose. 
Cjelokupna proizvodnja jabuke odvija se pod GlobalG.A.P. certifikatom koji jamči kvalitetu proizvoda te omogućava izvoz robe i u ostale zemlje Europske unije.

primorac jabuke 2.jpeg
primorac imanje 2_edited_edited.jpg
Suvremeni_vocnjak_1.jpg

Vrtovi voća & Sava park

Katoličko Selišće

Ova uspješna priča počinje u 2011. godini kad se rađa ideja o podizanju trajnih nasada jabuke i pokretanju proizvodnje te na taj način oživljavanja područja odnosno zapuštenih parcela gdje su se nekad nalazili voćnjaci u okviru PPK Zagreb u području Moslavine u općini Velika Ludina. Od tada pa do danas podignuto je 30-tak ha suvremenog voćnjaka jabuka što samostalo, što u suradnji s partnerima.

 

Voćnjaci se nalaze u Moslavini na području općine Velika Ludina. Šire područje Moslavine ima izuzetno povoljan potencijal za voćarsku proizvodnju s obzirom na klimu i tlo, a i to je jedan od razlog što su na ovim terenima bile značajnije površine pod jabukom u okviru bivšeg Poljoprivredno prehrambenog kombinata Zagreb.

 

GlobalG.A.P.: da

IMG-20191205-WA0000.jpg

OPG Antun Rukavina

Bjelovar

Ideja na kojoj se temelji današnji OPG pojavila se jos davne 1971. godine, kada su Antunovi roditelji posadili prve jabuke. Proizvodnju je nastavio 2000. godine kad je osnovan današnji OPG ANTUN RUKAVINA.

Lokacija: Voćnjak se nalazi na granici Koprivničko-Križevačke i Bjelovarsko Bilogorske županije, općina sv. Petar Čvrstec, sjedište OPG-a je Bjelovar.

GlobalG.A.P.: da

Veličina proizvodnje: 13,5 Ha
Sorte jabuka: Idared, Granny smith, Zlatni delišes, Crveni delišes, Jonagold.