top of page
Search
  • JabukaHR

Proizvođači organizacije JabukaHR prvi nositelji oznake „Dokazana kvaliteta - Hrvatska"

Updated: Sep 29, 2021

Proizvođačka organizacija JabukaHR prvi je nositelj oznake „Dokazana kvaliteta - Hrvatska“.


To je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koje je uspostavilo Ministarstvo poljoprivrede radi postizanja veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake.


Dokazana kvaliteta - Hrvatska na svim plodovima naših proizvođača kruna je rada organizacije u posljednih 7 godina

Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, prerade, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim i kriterijima.

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer je u Distributivnom centru za voće i povrće objavila potvrdu o sukladnosti o dodijeljenoj oznaci „Dokazana kvaliteta - Hrvatska“ organizaciji JabukaHR nakon uspješno provedenog procesa certifikacije te sudjelovala u označavanju prvih proizvoda ovom oznakom.



Ministrica Vučković je više puta isticala organizaciju JabukaHR kao uspješan primjer suradnje proizvođača okupljenih u ovoj organizaciji koja je svojim radom u posljednjih 7 godina značajno unaprijedila poslovne rezultate proizvođačima jabuke te je izjavila:


Imamo sreću što imamo jednu tako snažnu proizvodnju, ali i znanje o ekonomici proizvodnje koju ima uzorna proizvođačka organizacija JabukaHR, nama jako draga organizacija zbog svega što predstavlja. Ovim putem im čestitam na ovom uspjehu. Isto tako želim zahvaliti Hrvatskoj voćarskoj zajednici na svim dobrim idejama, sugestijama i prijedlozima, a i kritikama koje nam pomažu i motivacija su nam u radu, da sugestije primijenimo, a kritike što prije otklonimo. U ovaj nacionalni sustav se mogu uključiti svi sektori te vjerujem kako će naići na plodno tlo kod proizvođača jer će oznaka Dokazana kvaliteta – Hrvatska proizvođačima omogućiti bolji plasman na tržištu proizvoda dodane vrijednosti, a potrošačima garantirano domaći proizvod.

Na ovom događaju prisustvovali su i državni tajnici Tugomir Majdak i Zdravko Tušek te ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, a u nazočnosti zamjenika župana Damira Tomljenovića, predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote, upravitelja proizvođačke organizacije JabukaHR Luke Cvitana, ravnateljice Hrvatske akreditacijske agencije Mirele Zečević. Također su prisustvovali i proizvođači jabuka Primorac, Križanac, Mihalj, Rukavina, Vrtovi voća, Lučić.



Upravitelj organizacije JabukaHR Luka Cvitan, zadovoljan je postignutim rezultatima i uspješnom certifikacijom jer je napravljen još jedan korak u promociji domaćih proizvođača. U obraćanju se posebno zahvalio proizvođačima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće te istaknuo kako su se dugo zalagali za ovakav sustav isticanja domaćeg proizvoda.


Nama oznaka Dokazane kvalitete puno znači jer predstavlja krunu rada ove organizacije i posebno smo ponosni jer prvi nosimo ovu oznaku. Naš svaki plod i svaka jabuka iz proizvođačke organizacije JabukaHR bit će prepoznatljiva na tržištu i nadamo se još lakše pronaći put do naših potrošača. Hvala Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskoj voćarskoj zajednici na odličnoj inicijativi i svim proizvođačima okupljenima u našoj organizaciji JabukaHR s kojima uspješno gradimo kvalitetnu proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministricom Vučković pridonijeli su našim proizvođačima u području ulaganja u dostizanje kvalitetnije proizvodnje. Donijeli su niz mjera, zakona, akata, nacionalnu strategiju u poljoprivredi i pravilnike za operativne fondove te smo većinu sredstava iz operativnog fonda uspješno alocirali na voćnjake naših proizvođača i direktno usmjerili na aktivnosti kojima je bio cilj povećanje proizvodnosti i kvalitete proizvoda. Pozvao bih i sve druge proizvođače da slijede naš put, da se udružuju u proizvođačke organizacije i da u konačnici proizvode kvalitetan proizvod s oznakom Dokazane kvalitete.

Luka Cvitan, Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, Branimir Markota

Predsjednik voćara Branimir Markota Istaknuo je izazove voćara u području skladišnih kapaciteta nužnih za konkurentnost proizvođača te istaknuo zašto je Hrvatska voćarska zajednica prva koja je zatražila certifikaciju oznakom Dokazana kvaliteta:


Ovaj certifikat domaćeg proizvoda pod nazivom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ diže vrijednost našeg proizvoda i daje jasnu informaciju hrvatskim potrošačima koji su željni dokazano domaćeg proizvoda. Također, voćari trebaju znati kako za dobivanje certifikata proizvod mora proći preciznu i vrlo rigoroznu provjeru radi dobivanja verifikacije temeljene na propisima Europske komisije, potrebno je imati odgovarajuću kvalitetu, ali i odgovarajuću količinu proizvoda. Moram istaknuti kako se nadam da ćemo sve ovo uskoro raditi zajedno u skladišno-distributivnim centrima, koji su još jedan važan preduvjet za razvoj ovog sektora."

Događaj se održao na lokaciji Distributivnog centra za voće i povrće u velikogoričkoj Radnoj zoni Rakitovec koji je zajedno s direktorom Hrvojem Bunjevac i ostalim zaposlenicima ponovno bio sjajan domaćin.

bottom of page