top of page
Search
  • JabukaHR

PZ JabukaHR uvod o jabukama

Jabuka je voćka koja će naći svoje mjesto u svakom voćnjaku, te je cijenjena zbog svojega ploda i uzgaja se u cijelom svijetu.

Jabuka je listopadno drvo visoko od 1,8 do 4,6 m. Drvo cvjeta u proljeće a istovremeno iz pupoljaka izbijaju cvjetovi i listovi. Cvjetovi su veličine 3 do 5 cm, bijeli s blagim ružičastim nijansama. Plodovi sazrijevaju u kasno ljeto ili ranu jesen, uz veliki broj sorti u širokom rasponu različitih veličina ploda. Jesen je pravo vrijeme za sadnju sadnica jabuka, odnosno mogu se saditi sve do ožujka, sve dok tlo nije zamrznuto.

Podjela sorti

Porijeklom je jabuka iz područja centralne Azije, a danas postoji više od 10.000 različitih sorti koje se razlikuju po čitavom nizu svojstava kao što su morfološka, fiziološka, fizikalna i kemijska svojstva jabuka.

Tržištu su jako su zanimljive zimske sorte koje se čuvaju u hladnjačama do plasiranja direktno na tržište. U hladnjačama je moguće dugo čuvati bez velikih gubitaka u kvaliteti i na taj način opskrbljivati tržište jabukama tijekom zimskog razdoblja do pojave prvih ljetnih sorti. Najbolje ih je skladištiti u komorama s kontroliranom atmosferom sa sadržajem O² od 1 % do 2,5 % i CO² od 0,3 % do 2,5 %.


Najzastupljenije i najprodavanije sorte su jesensko-zimske kao što su IDARED, ZLATNI DELIŠES, JONAGOLD, GRANNY SMITH i GLOSTER, te ljetne poput GALA. Jabuke se osim u svježem stanju koriste i za preradu u brojne proizvode poput sokova, džemova i proces sušenja jabuke. O svakoj sorti ćemo u narednom vremenu napisati ponešto.



51 views0 comments
bottom of page